onsdag 24 juni 2009

Dag 7, En vällagrad hemlighet i västerbotten





Vår resa igenom det Norska landskapet har varit en spännande
upptäckt i både naturupplevelser och mattraditioner, vi har fått
uppleva storslagen och underbar natur, vi har fått med oss en
hel del av den Norska smaken under resans gång och det har vi
som jag så mången gång förr poängterat fått genom alla det
olika och lokala odlares gårdsbruk, deras insatts för den genuina
och lokala gårdsbruksmaten är av stor betydelse och väldigt
värdefull, det är de som har gett maten en identitet och egen
smak.

Färden går nu vidare hemåt mot Finland och Österbotten, vi
färdas igenom Sverge på historisk mark, Västerbotten, området
där en legendarisk ost föddes och anses vara kejsaren bland ostar.
Man kan säga som så att den här osten, Västerbottens osten, är
den Svenska motsvarigheten till den Italienska Parmesanen, och
det går inte att vara dem båda förutan. Historien bakom själva
Västerbottens osten är så fantastisk att redan bara det gör den till
en kulinarisk pjäs och en gastronomisk scen, en kärlekshistoria
som slutar i ett misstag med ett lyckligt slut, en ost föds.

Ulrika Eleonoras kärleksfulla misstag:

En dag år 1872 ansvarar mejerskan Ulrika Eleonora Lindström
ensam för ystningen i Burträsk mejeri. Men det blir inte den
vanliga osten den här dagen... På byn tror man sig veta vad som
hänt. Drängen som levererar mjölk till gården lär med sin upp-
vaktning ha distraherat Eleonora. Kärleksglöden blir stundtals
hetare än den glöd som ska värma ostkaret. Ystningsprocessen
drar ut på tiden och osten blir " misslyckad ". Den lämnas på en
hylla åt sitt öde och avsmakas först långt senare. Och vilken ost !
Stark, aromatisk och pikant. Om historien är sann ? Det vet man
inte, men ett är säkert: Kejsaren bland ostar var född.


Bon Apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen