MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 8 juli 2009

Sol,vind och vatten !






" Nu sjunger marken under mina fötter
och lekfull vindil blåser i mitt hår, där
gnolande och sommaryr jag går, en väg
med blekta barr och blanka rötter, som
solen full med gröna fläckar sår.
( Erik Lindorm )

Mycket mera än så behöver inte sägas.
Ha en skön sommar och njut varje tillfälle.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härliga bilder! Tårtan längst ner tar jag lite personligt idag. ;) Sommartid är också skördetid, och nu är det dags att skörda våra 5 liter finhackad dill. Ditt tips om timjan/citron ska absolut testas! Du menar alltså att denna "cocktail" funkar perfekt även till gravlax, dillkött och redd fisksoppa m.m, utan några bismaker som man inte önskar? Och så en sak till: För att tillfredsställa det kära Skruvstädets typiskt kvinnliga och omättliga nyfikenhet kan jag rekommendera henne att fråga sin alltvetande och diskkrävande gubbe om ett av förra seklets bästa vinår, strax innan ni föddes. Det kom mycket gott det året. =) Därmed nog sagt i den frågan, hoppas jag.. :)) Haa de, bäggebåda!! :) //Pärlan

Christian Tikkanen sa...

Jo du, blanda finhackad dill tillsammans med finhackat citronskal och timjan, det blir en slags italiensk gremoulata som är utmärkt till all slags mat, både fisk och kött. - Gremoulata är en Toscansk krydda baserad på citronskal, vitlök och persilja som finhackas och används till brässerad mat men främst till osso buco. Själv har jag använt mig av just skalet från citronen, endast det gula, inte det vita i skalet för det ger en besk smak, därefter har jag finhackat det med timjan och dill eller persilja. Det bästa är att du kan frysa ner det i portioner som du sedan kan ta upp för att krydda ditt kött eller din fisk med.