MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 4 september 2009

Fjällöring på mitt vis


Smörstek fjällöring och rotsaker
med en Nantua sås

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st öringfiléer

en liten bukett broccoli i små knyten
4 st potatisar skalade och delade i fyra delar
2 st morötter i skivor
1 st gul lök i skivor

½ liter kräftfond
1 dl grädde
1 tsk tomatpuré
salt och peppar
½ tsk socker
½ dl vitvin

1: Börja med grönsakerna och bryn dem i smörad stekpanna
lagom al dente, ställ dem i en förvärmd ugn på 100 grader att
hållas varmt.

2: Tag fram en tjockbottnad kastrull och lägg alla ingredienser,
kräftfonden, grädden, tomatpuren, sockret och vitvinet i och låt
det småkoka till lagom simmighet, salta och peppra samt smaka
av. Vill du ha såsen ännu tjockare låter du den koka ännu längre.

3: Stek fiskfiléerna som allra hastigast i het stekpanna lagom
gyllene. Tag dem ifrån värmen och låt vila i någon få minut varpå
anrättningen monteras enligt bilden eller efter eget önskemål.

Bon apetité

Inga kommentarer: