Antipasto
och
En gris innerfilébiff
med Valnöt-rukkolasallad topping
och
En gris innerfilébiff
med Valnöt-rukkolasallad topping
Italienska smårätter, antipasto, en mängd olika små godbitar som
man kan ha som en förrätt eller så bara ha det som "fingermat" till
tex: en cocktail. Antipasto är ju en slags kulinarisk umgängesform
som direkt översatt betyder före måltiden, eller mera korrekt och
i dagligt tal sagt som: förrätt.
I Frankrike heter det Hors d'oeuvre, i Grekland Mesedes, I Spanien
Tapas och här i Norden är det väl närmast att kallas för ett kallt
bord eller en slags buffé med många små kalla rätter man äter som
förrätt. I Italien är antipasto ett mångfald av olika små kalla eller
ljumma rätter man tuggar i sig fören man går lös på själva huvud-
rätten, som allt som oftast består av en ordentlig biff med endast
en god sallad till, no more.
På mitt silverfat återfanns denna gång, beacon lindade laxknyten,
dillpesto, zuccini med tapenad och hummersås, små paprikor
fyllda med tryffel och lök, kvarterade champinjoner med parma-
skinka ch parmesanostfyllning samt små frikadeller i tomatpesto-
sås.
Som knorr på slutet intogs en smörstekt grisfile biff med endast
en rukkola sallad sammanblandad med några hackade valnötter
och rostade pinjekärnor, en skvätt god olivolja och lite vitvins-
vinäger som hastigt rördes ihop och toppades på själva biffen.
Såsen var en krämig ihopkokt Espagnol som sattes i mönster
över tallriksbotten och ovanpå den några brysselkåls halvor som
sedan biffen vilade på.
man kan ha som en förrätt eller så bara ha det som "fingermat" till
tex: en cocktail. Antipasto är ju en slags kulinarisk umgängesform
som direkt översatt betyder före måltiden, eller mera korrekt och
i dagligt tal sagt som: förrätt.
I Frankrike heter det Hors d'oeuvre, i Grekland Mesedes, I Spanien
Tapas och här i Norden är det väl närmast att kallas för ett kallt
bord eller en slags buffé med många små kalla rätter man äter som
förrätt. I Italien är antipasto ett mångfald av olika små kalla eller
ljumma rätter man tuggar i sig fören man går lös på själva huvud-
rätten, som allt som oftast består av en ordentlig biff med endast
en god sallad till, no more.
På mitt silverfat återfanns denna gång, beacon lindade laxknyten,
dillpesto, zuccini med tapenad och hummersås, små paprikor
fyllda med tryffel och lök, kvarterade champinjoner med parma-
skinka ch parmesanostfyllning samt små frikadeller i tomatpesto-
sås.
Som knorr på slutet intogs en smörstekt grisfile biff med endast
en rukkola sallad sammanblandad med några hackade valnötter
och rostade pinjekärnor, en skvätt god olivolja och lite vitvins-
vinäger som hastigt rördes ihop och toppades på själva biffen.
Såsen var en krämig ihopkokt Espagnol som sattes i mönster
över tallriksbotten och ovanpå den några brysselkåls halvor som
sedan biffen vilade på.
Bon apetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar