MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 14 maj 2010

Jätteräkor och en galette a la Christian


Stekta jätteräkor och en spenatfylld galette
med en smak av orienten

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

Färska jätteräkor (Scampi) räkna med minst 5 st per person
1/3 av en röd chilipeppar
20-30 st spenatblad allra helst färska
En liten gul lök
2 msk creme fresch
Saften av en citron
Salt och peppar
En nypa socker
1 smördegsplatta

1: Börja med att skära smördegsplattan i fyra stycken mindre kvadrater. Du skall nu ha 4 stycken lika stora små smördegsplattor, galetter, som du gör på följande vis med:  skär ut en mindre fyrkant inne i den lilla plattan utan att för den skull skära helt igenom, detta gör att när du sedan har gräddat dina små galetter kan du enkelt  med en liten kniv öppna den mindre kvadraten som ett lock i dina galetter och in i galetten läggs sedan spenatfyllet och locket överst, (Saknas på bilden).

2: Blanchera spenaten och hacka den därefter grovt. Skär chilipepparn i smala strimlor, det samma gör du med löken, blanda den samman med spenaten och en liten skvätt av citronsaften. Lägg fyllet i het stekpanna med lite smör, strö en nypa socker över, låt den svättas i någon sekund varefter du tar den av värmen, tillsätter creme fresch under omrörning, låt det svalna varpå du lägger en lagom mängd av spenatfyllet i varje galett.

3: Skala det färska jätteräkorna och stek dem därefter hastigt i stekpannan, när det är färdiga vilket inte bör ta mer en högst1-2 minuter häller du över resten av citronsaften, salta och peppra samt smaka av. Servera genast.

Bon appetit

Inga kommentarer: