MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 2 juni 2010

Gårdskycklingen, en lycklig en!"Stange" Gårdskyckling, glaserade persiljerötter
och morötter samt en kycklingsky och pressad potatis

Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:

En hel gårdskyckling
4-6 st Persiljerötter
4-6 st morötter
Några gula lökar
1 msk färsk skuren timjan
Salt och peppar
Smör
2 dl rödvin

1: Putsa och torka av den hela kycklingen och gnid in den med salt och peppar. Lägg den upp på en ugnsfast form och lägg några smörklickar över kycklingen. Skala löken och skär den i grova bitar som du lägger med i långpannan. Häll vinet över kycklingen och strö den färska timjanen över, grädda i ugnen på 125 grader i ca 3-4 timmar, när en halv timme återstår höjer du värmen till 200 grader och griljerar kycklingen vackert gyllene.

2: Skala rotfrukterna och skär den på längden i tjocka strimlor och stek dem därefter i stekpanna med lite smör, salta och peppra och låt dem stekas färdiga på svag värme. Tag rotsakerna och lägg dem tillsammans med kycklingen i långpannan det sista minuterna av stekningen. När allting är klart serverar du kycklingen på stort fat tillsammans med skyn som kommit från kycklingen och kokt pressad potatis till. Rotsakerna placerar du vackert upp på det samma fatet.

Bon appetitInga kommentarer: