MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

torsdag 17 juni 2010

Sommarens första jordgubbar


För mig finns det bara en råvara som när den är färsk och nyplockad sätter smaken av sommar i första rummet. Jordgubbar kan man aldrig bli led av under sommaren och under vinterhalvåret är det ett oumbärligt tillskott i den annars så tidvis trista och mörka vardagen. En kräm gjord på dessa bär som äts tillsammans med vispgrädde är en förträfflig sommarmat och dessert. Vill du dessutom uppleva den här smaken på vintern så är det bara att frysa ner hela bär som du sedan tar fram och kokar en kräm på, enkelt och gott, och fram för allt ett smakligt minne från sommaren som gått. Och så är det ju en riktig traditionsmat! Föresten lite tidigt ännu men ändå, det här är en god midsommaranledning, jordgubbskrämen.

Bon appetit

Inga kommentarer: