MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 20 juli 2010

50 år av lycka

Det sägs att livet börjar vid 50 eller var det vid 30 eller kanske 40, minns inte riktigt säkert, och kanske är det lika så bra det. Hur som helst så kan jag bara konstatera, - även om tidpunkten för när livet börjar är lite oklar....- att vid en ålder av fyllda 50 känns livet trots allt -även om det inte alltid är som en dans på rosor -  som ett liv med  50 år av lycka. Jag har haft och har den fördelen av att kunna njuta livets glada dagar tillsammans med min den samma älskade hustru, ännu, och med  mat som betyder mycket för mig, -stundtals till och med så mycket att hon blivit helt bortglömd, slutat att existera, om än för en liten stund- .

Närodlat och närproducerat, eller  "kortrest mat" som jag väljer att kalla det är någonting som alltid har fångat mitt intresse och som när jag sätter på mig mina gastronomiska glasögon ser jag den rätta etiken och filosofin i allt det kulinariska, det som skall vara lagat med kärlek och kännetecknas av en äkthet och ärlighet. I alla dessa år av äktenskap till både hustru och mat har den här filosofin format både min vardag som fest och alltid har den accepterats av alla, -och det måste man vara mer än väl nöjd över-.

Min 50 års dag den 4 juli blev till en i alla händelser mycket vällyckad fest, en fest som skapades just av alla dessa förutsättningar som den riktiga gastronomin kan bjuda på, nämligen, en ärlighet, uppriktighet, äkthet, närhet och inte minst just genom den kärleksfulla och ödmjuka behandling för maten som alla de inblandade medverkade till. Det kan inte många gånger nog poängteras hur viktigt det är att man använder sig av det råvaror som finns nära en själv, i den egna regionen, och hur viktigt det är för att hålla landsbygden levande just genom alla dessa närproducerade produkter. Ingen kan motstå den rena och goda smak som det ärliga
och äkta råvarorna kan åstadkomma, visst är den egna lokala bondens kalvdans betydligt bättre och inte minst lika god, -om inte godare också än den långväga resta Italienska Pannacottan-, och visst är den lokalt fångade siken, rökt eller gravad i din omedelbara närhet, tusen gånger bättre än den importerade "färska Norska Havslaxen" du kan köpa i din närbutik. Rätta mig om jag har fel, för skulle det inte vara så, ja då har mitt liv hittils varit en ren olycka.

Tusen tack till alla det som band samman festen till en stor knippe av goda upplevelser.

Bon appetit.

4 kommentarer:

Flo sa...

Gratulerar Christian! Jag har förresten gett dig en utmärkelse i min blogg :) så titta gärna in igen!

h. Flo

Christian Tikkanen sa...

Tusen tack för det.Jag skall gå in och se vad du hittat på :)

Hon som lägger puzzlet sa...

Flo gav också mig utmärkelsen, och jag gav den vidare till bland annat dig. Gratulerar till din 50 års-dag i efterskott. Mina visdomsord till dig i present: Lev väl. Njut vardagens små glädjeämnen. Gör något vackert varje dag, det är livets hemlighet.. uttryck ditt innersta, det som är du. Mer behöver vi inte anstränga oss till.

Christian Tikkanen sa...

Tack Gunel för det fina visdomsorden. det kommer att följa mig varje dag.
Tyvärr så är jag lite för trög och gammalmodig för att kunna föra vidare denna utmärkelse med att försöka beskriva något om mig själv, men jag skall lova att ändå försöka offentliggöra några hemligheter om mig i en snar framtid, vi får se vad jag kommer på att avslöja om mig själv, skall fundera på saken en stund.