MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 16 juli 2010

Min Chokladbakelse


Chokladbakelsen Tommasi

Ingredienserna är beräknade för en kaka till 8 personer.

En mjuk chokladkaka
230 g aprikosmarmelad
2 dl Tommasi Recioto di Valpolicella, Fiorato dessertvin
Några Färska jordgubbar
Riven choklad
Vispgrädde

1: Dela chokladkakan i tre delar som man gör när man skall laga en tårta. Fyll mellan varje del en lagom mängd med aprikosmarmelad. Dränk sedan tårtan med dessertvinet och låt den stå och dra till sig smaken en liten stund fören du skär upp den i portionsbitar.

2: Servera tårtan från stora tallrikar och gör som jag har gjort, på tallriken har jag monterat en liten strimma av den samma aprikosmarmeladen som själva tårtan blivit fylld med och vid sidan av det en skedad boll av vispgrädde. På de har jag sedan rivit en liten del mörk blockchoklad och till sist placerat några färska jordgubbar intill.

Vinet till desserten är självklart detta:

Tommasi Recioto di Valpolicello, Fiorato 2005. Italien

Bon appetit.

Inga kommentarer: