MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 28 december 2011

Man tager vad man hafver


Nordisk Paella, eller fiskpytt med
matvete och en orientalisk touch

Receptet för 4 personer

Ingredienser:

400 g valbar fisk skuren i tärningar
100 g skalade räkor 
2-3 st hela languster ( Havsräkor) 
2 st morötter skurna i tärningar
100 g rotselleri i tärningar
2 st gul lök i tärningar
1 dl citronsaft
1 tsk gurkmeja
½ tsk saffran
½ tsk anisfrön
Salt och peppar

400 g matvete

-Koka matveten enligt föreskriften på förpackningen, sila och avkyl. Bryn rotsakerna i stekpanna och tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Lägg i matveten i pannan med rotsakerna och låt det brynas en liten stund. Häll över i en ugnsfast form. Fortsätt med att steka fisken i samma panna tills den fått en vackert gyllene färg. Lägg den över i formen med rotsakerna och matveten.

-Skala det förkokta langusterna och skär stjärtarna i lagom stora bitar. Lägg dem i formen tillsammans med rotsakerna och matveten, blanda väl, salta och peppra samt stänk över citronsaften. Lägg i ugnen att  efterstekas i max 7 minuter på 125 graders värme. Till sist före serveringen lägger du i det skalade räkorna, kanske någon halverad cherrytomat och några grova skivor vanlig gurka. Servera med en enkel sallad till.

Skalet och renset från både räkorna och havskräftorna kokar du givetvis till en skaldjursfond, det är ju mer en självklart, och du skulle bara våga tala om för mig att du kastat bort alla skalrester utan att ha gjort något med dem, för det är värdefulla smaker du i så fall har kastat bort. Sila och lägg fonden i mindre frysbara burkar eller fryspåsar och lägg i frysen, på så vis har du fått den bästa sopp eller sås början för allt vad som kan tänkas i fiskväg.

Har du problem med att göra din egen fond finner du hjälpen här

http://christiansrecept.blogspot.com/2011/06/att-koka-fond.html

Inga kommentarer: