Nordisk Paella, eller fiskpytt med
matvete och en orientalisk touch
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
400 g valbar fisk skuren i tärningar
100 g skalade räkor
2-3 st hela languster ( Havsräkor)
2 st morötter skurna i tärningar
100 g rotselleri i tärningar
2 st gul lök i tärningar
1 dl citronsaft
1 tsk gurkmeja
½ tsk saffran
½ tsk anisfrön
Salt och peppar
400 g matvete
-Koka matveten enligt föreskriften på förpackningen, sila och avkyl. Bryn rotsakerna i stekpanna och tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Lägg i matveten i pannan med rotsakerna och låt det brynas en liten stund. Häll över i en ugnsfast form. Fortsätt med att steka fisken i samma panna tills den fått en vackert gyllene färg. Lägg den över i formen med rotsakerna och matveten.
-Skala det förkokta langusterna och skär stjärtarna i lagom stora bitar. Lägg dem i formen tillsammans med rotsakerna och matveten, blanda väl, salta och peppra samt stänk över citronsaften. Lägg i ugnen att efterstekas i max 7 minuter på 125 graders värme. Till sist före serveringen lägger du i det skalade räkorna, kanske någon halverad cherrytomat och några grova skivor vanlig gurka. Servera med en enkel sallad till.
Skalet och renset från både räkorna och havskräftorna kokar du givetvis till en skaldjursfond, det är ju mer en självklart, och du skulle bara våga tala om för mig att du kastat bort alla skalrester utan att ha gjort något med dem, för det är värdefulla smaker du i så fall har kastat bort. Sila och lägg fonden i mindre frysbara burkar eller fryspåsar och lägg i frysen, på så vis har du fått den bästa sopp eller sås början för allt vad som kan tänkas i fiskväg.
Har du problem med att göra din egen fond finner du hjälpen här
http://christiansrecept.blogspot.com/2011/06/att-koka-fond.html
Skalet och renset från både räkorna och havskräftorna kokar du givetvis till en skaldjursfond, det är ju mer en självklart, och du skulle bara våga tala om för mig att du kastat bort alla skalrester utan att ha gjort något med dem, för det är värdefulla smaker du i så fall har kastat bort. Sila och lägg fonden i mindre frysbara burkar eller fryspåsar och lägg i frysen, på så vis har du fått den bästa sopp eller sås början för allt vad som kan tänkas i fiskväg.
Har du problem med att göra din egen fond finner du hjälpen här
http://christiansrecept.blogspot.com/2011/06/att-koka-fond.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar