MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 17 januari 2012

En havets dansös!
Pilgrimsmusslan
(Bästa tiden för pilgrimsmusslan är nu i Januari)


Nästan alla musslor lever ett betydelselöst liv och utan begivenheter. Tex: blåmusslan och ostronet, båda två är goda havsfrukter, men utseendet deras är inte mycket att skryta över, och deras tillvaro har varit ganska så tråkig, på gränsen till det outhärdliga. Hela sitt liv har det klamrat sig fast till någonting, utan att kunna röra på sig, i väntan på att deras måltid bestående av alger och plangton skall serveras.

Annorlunda är det däremot med pilgrimsmusslan, olikt andra musslor har den en viss kontroll över sitt eget liv. Den sitter inte fast i något utan hoppar omkring på havsbotten, framdriven av sin egna jetmotor. Vattentrycket som uppstår när den klämmer ihop sitt skal med den kraftiga lås muskeln kan förflytta den upp till en halv meter varje gång. Blir det generade kan de gömma sig under sanden, är det missnöjda med sina grannar kan de ju alltid flytta..., och om de är lyckliga, eller vill demonstrera sin frihet, kan det dansa runt på havsbotten. Har man den turen att kunna få dyka i det Norska havsvattnet, kan man få uppleva pilgrimsmusslor, ”dansande” intill någon sandbank, det är en märklig och vacker undervattens balett.

I likhet med alla andra musslor och skaldjur älskar pilgrimsmusslan kallt vatten, därför smakar det också bäst i vintermånaderna, en pilgrimsmussla fångad i det kalla januari-vattnet fodrar ingen tillredning, inte ens en gång kokning eller stekning, utan smakar även väl så gott som den är, med ett fint vitt vin till. Men på andra tider av året smakar den bäst som stekt eller grillad.

Bon appetit


Inga kommentarer: