MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 20 januari 2012

Min "tre stegs raket" Lammfilé med grönsaker.Lammfilé på sparris och morots-bädd
skysås  och en machesallad topping

Putsa och torka av lammfilén. Beräkna ca 120 gram filé per person. Skala några morötter och skär dem på längden i lagom stora avlånga strimlor. Dela även grön sparris på längden. Ta några pärltomater och dela dem i halvor, skiva några skivor vårlök och tag en handfull machesallad och blanda samman med tomaterna och löken till en liten sallad. Vill du kan du även skvätta lite balsamvinäger över salladen, men kom ihåg att göra det först när anrättningen är klar för servering annars är det lätt hänt att salladen så att säga "vissnar".

Bryn lammfiléerna i het panna med lite osaltat smör tills det fått en vacker färg. Ta dem upp och vira in dem i folie och låt stå på köksbänken i 5 minuter. Under tiden deglacerar du pannan med ett gott rödvin ca 1-2 dl och lika mycket lammfond och låter såsen reduceras ner till hälften, till sist monterar du i en smörklick. Koka upp vatten och lägg i dina strimlade morötter och sparrisen, låt inte koka längre än max 4-5 minuter. Öppna folien och skär köttet i antingen skivor eller bara dela på filéerna i tu. Placera morötter och sparris om varandra på tallriken och över dem lammfilén samt en lagom mängd machesallad, häll lite sås vid sidan av och servera genast. 

Bon appetit

Inga kommentarer: