MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 5 maj 2012

Fransk chokladtårta


Fransk chokladtårta, apelsin-jordgubbssirap
vaniljkräm och daim bon bon

Laga en klassisk Fransk krämig chokladtårta och dränk den därefter i några matskedar konjak och apelsinsaft. Skär ut lagom stora bitar till var och en och lägg dem på stora tallrikar.

Koka ihop 1 dl apelsinsaft med 4 msk socker och några klyftor apelsiner samt några jordgubbar, låt de koka tills det blir trögflytande och nästan som sirap. Ringla sirapen och de inkokta jordgubbarna med apelsinklyftorna över på tallrikarna.

Lägg en liten klick vispgrädde med daim bon bon vid sidan av och servera med vaniljglass till. 

Inga kommentarer: