MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 31 oktober 2012

Måltidsupplevelser och matminnen. Tankar från mitt köksbordNär jag tänker tillbaka i tid och rum och försöker förnimma mig igenom alla det besök jag genomgått på både restauranger och i tillställningar hos både vänner och bekanta så slår det mig, om nu inte alltid med häpnad och förvåning, så i alla fall med beundran hur otroligt mycket mera personlig bekantskapen med mat blir hemma hos nära vänner och bekanta än vad den blir på ett restaurangbesök. Det är som att atmosfären blir en helt annan och bättre i ett hem, och den familjära känslan kan ingen restaurang komma ens i närheten av och absolut aldrig skapa en kopia av.

Man talar i dag om att göra måltiden till en upplevelse för alla sinnen och en resa genom olika smaknyanser, det här kan låta invecklat och svårt men i själva verket är det så mycket enklare än vad det låter. Jag vet inte om jag är annorlunda än andra men nog tycker jag mig finna måltidsupplevelsen mera njutningsfull om den är enkel och inte så utdragen och invecklad att man tappar kontakten till de rena smakerna. Jag älskar att njuta mat som är okomplicerad och utan krusiduller, maten skall helt enkelt vara enkel och ren och ha originaliteten kvar i sin smak, det om någonting är för mig en ren smakupplevelse.

Jag minns än i dag med glädje den dagen då jag bjöds på någonting så enkelt och vardagligt som varm rökt sik, kokt potatis, smörslungade morötter och en kalvdans till efterrätt, allting presenterat i sin allra enklaste form och utan krusiduller, det var en måltidspresentation som åtminstone för mig talade om att även om måltiden verkade hur enkelt och simpelt som helst så överträffade man ändå mina förväntningar och det just genom den enkelhet, renhet, närhet och kvalitet man visade fram genom måltiden, presentationen av måltiden bar med sig en förnimmelse av frihet och lycka och samspelade gott med mina tankar om att en måltid alltid måste bära med sig en prägel av någonting lokalt, rent, eget och fritt och allra helst aldrig vara en kopia av någonting redan existerande.  Mat skall skapas inte kopieras, det har alltid varit mitt motto och någonting jag alltid bär med mig som jag fått av min mentor Tore Wretman.

Enkelheten i måltidsskapandet är finessen bakom framgång och upplevelserna stärks genom den enkla och okomplicerade smaken. Tänk dig själv någon smak som du upplevde i barndomen som god och njutningsfull, och att få uppleva den smaken igen i sin fulla kraft väcker garanterat positiva känslor man njuter av just då, man upplever minnet av en smak man kanske nästan hade glömt bort och plötsligt får måltidsupplevelsen en större betydelse i det sammanhanget.

Man behöver inte göra måltiden eller recepten så himla komplicerade och invecklade, det räcker med att man gör dem intressanta, och att göra dem intressanta betyder då absolut inte att de skall vara komplicerat eller invecklat. Ett intressant recept betyder för mig det samma som att sätta sin egen prägel på receptet, dvs, man sätter en egen vrid på det hela och frångår den allmänna föreställningen om att, så eller så måste det vara för att det skall tillfredsställa både dig och mig. Att tänka nytt och innovativt är några av det nya slagkraftiga orden innanför nordisk gastronomi och för mig betyder de att maten, måltiden och upplevelsen bör vara någonting skapat av dig själv, någonting som du som kock bemödat dig om att sätta ditt eget fingeravtryck på, någonting som du skapar själv förutsättningslöst, för det gör dig till en kock värd rocken. Med andra ord våga vara mera självständig i ditt måltidsskapande för det stärker både dig och den bild av kokandets ädla konst så som vi vill se den. 

Måltidsskapandet, måltidsfostran och måltidsgemenskap är kärnan i gastronomiskt tänkande och borde ses i sin helhet överallt och i alla tillfällen, så väl i hemmet som utanför. Gastronomi berör oss alla i någon form, för den är ju förutsättningslöst både engagerande och upprätthållande av våra liv.

Bon appetit.

2 kommentarer:

Axel Alfredsson sa...

Bra skrivet! Instämmer till fullo

Christian Tikkanen sa...

tack för det.