Smördegsinbakad lax med spenat sparrispuré och örter med kaviar |
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
600 g laxrygg
3 tunna plattor smördeg
2 stora nävar spenatblad
1 st vitlöksklyfta
1 st hackad charlottenlök
½ dl grovt krossade salta nötter
ca 3 msk stark senap till pensling
kanderade rädisor till dekoration
1 bunt grön sparris ( ca 12-17 st)
100 g smör
2 msk grädde
salt och peppar
1: Lägg smördegsplattorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Lägg dem så att det överlappar varandra i långsidorna, tryck lätt till skarven med spetsen av en gaffel.
2: Häll några droppar olivolja i en tjockbottnad kastrull, tillsätt vitlöken och löken och låt den svättas en liten stund utan att bli allt för brynt, lägg i spenatbladen och sautera dem i några få minuter. Tag upp blandningen och sprid den ut över det sammanfogade smördegsplattorna.
3: Putsa och torka av laxryggen och skär bort eventuella ben och skinnrester. Lägg laxryggen mitt över smördegen med långsidan pekande mot dig och rulla försiktig in fisken som i ett paket. Pensla med uppvispat ägg.
4: Baka smördegspaketet i ugnen på 220 grader i ca 20-25 minuter.
5: Under tiden bryter du lös sparrisen från stjälken och tar undan några knoppar för dekoration. Koka sparrisen i lättsaltat vatten tills den är lagom mjuk, men ändå har kvar sin spänst. lyft dem upp i en mixerskål och tillsätt smöret och grädden samt kryddorna, kör till en jämn och fin puré.
6: När den smördegs inbakade laxen är färdig och fått en fin färg tar du den ut, låter den vila i några minuter varpå den penslas med stark senap och därefter rullas i det krossade nötterna.
7: Skär lax kulebiaken i lagom stora portioner om ca 150 gram per person, det torde räcka till 4 portioner.
Servera det hela med sparrispurén, det kanderade rädisorna och en massa örter. Vill man kan man ännu ytterligare ha varm skirat smör i en serveringsskål vid sidan av så att alla som vill kan försyna sig av det varma smöret.
Kanderade rädisor kan du göra dagen före och dem gör du så här: Tag fram en kastrull, häll i ½ dl socker, 2 msk ättika, 1 dl vitvin, en stjärnanis, 2 st nejlikor, 1 lagerblad och en nypa salt, låt det hela få ett uppkok, Tag av plattan och låt svalna ca ½ timme, lägg i putsade och avtorkade vackra små rädisor och låt dem så att säga marineras i lagen över natten. Nästa dag tar du dem upp, torkar av dem och doppar dem i en tjock sockerlag eller honung går lika bra. Vill man göra det lilla extra skär man med ett siseljerings-järn eller en liten skalkniv i skalet på rädisorna för att göra mönster eller andra finurliga former av dem förren man lägger dem i ättikslagen.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar