MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 7 juni 2014

Ingrid, en av det gastronomiska giganterna.

Eftersom jag bor och verkar i Norge är det även en självklarhet och ett måste att känna till den Norska matkulturen och dem som står bakom den och ingen har haft större påverkan på den Norska matkulturen och kosthållet än Ingrid Espelid Hovig, hon räknas som hela Norges matmor och är faktiskt alla Norska kockars förebild, hon har också gett maten och måltiden en större betydelse för alla norrmän på lik linje som Tore Wretman gjorde det på sin tid i Sverige för alla svenskar. Tore Wretman och Ingrid Espelid Hovig kan inte bara överses som enkla gastronomiska fenomen utan måste de faktum läggas in i ett större gastronomiskt sammanhang. De är båda två den Nordiska matkulturens främsta skapare samt även, vill jag påstå, den gastronomiska världens största giganter, bägge har gjort sitt yttersta för att sätta den nordiska och lokala matkulturen på världskartan.

Ingrid Espelid Hovig fyllde 90 år den 3 juni 2014 och hon firades och kommer att firas över hela Norge i olika måltidsevenemang. Trots hennes höga ålder är hon ännu en "still going strong Lady" och kan nog med fog räknas som The Grand old Lady off Norwegian food, alltså hela Norges matmor. Jag sänder mina varmaste gratulationer till denna Måltidens och Gastronomins gigant och kan inte annat än känna mig både stolt och hedrad samt ödmjuk inför det faktum att jag fått bli bekant med ännu en mentor innanför det gastronomiska fältet.

Grattis Ingrid och Lev väl.Bon appetit.Inga kommentarer: