Brosme (Norska) eller lubb (svenska) är en fisk i lake-familjen och har en smak som påminner om hummer, det är en ytterst god matfisk och kan rekommenderas till alla tillfällen. Den har ett fast fiskkött och lämpar sig ytterst väl till att både stekas och grillas. Smaken och konsistensen på köttet påminner som sagt om hummer och i tillagningen krävs det inte stort mycket mera än en återhållsamhet i kryddningen för att inte gömma bort det ursprungliga smakerna i köttet, för mig är en liten nypa salt och några varv ur pepparkvarnen nog till att ge den riktiga nyansen av den karakteristiska smak denna fisk har, mer än så behövs inte. Som följe till fisken har jag valt några tornerade morötter och zucchini samt en beurre blanc med gräslök och några kokta mandel potatisar.
Recept för 4 personer
Ingredienser:
Beräkna 200 gram av fiskkött per person
2 st stora morötter
2 st zucchini
Några kvisttomater per portion
2-3 st mandelpotatis per portion
100 g smör
½ dl olja
salt och peppar
1: Salta och peppra fiskbitarna och låt dem vila en liten stund. Under tiden skalar du morötterna och kapar dem i 2-3 cm på längden stora bitar, halvera bitarna och runda av dem i kanterna, ( du tornerar dem) gör likadant med zucchinin. Kvisttomaterna delar du upp så att varje portion får ca 3-4 stycken tomater var, de skall sitta kvar på kvisten. Skala lagom mängd ( ca 2-3 st per portion) mandelpotatis.
2: Förkoka mandelpotatisen i 12-15 minuter och kyl dem ner i kallt vatten.
3: Blanchera de tornerade morötterna i några få minuter, lyft dem upp och kyl dem ner under rinnande kalt vatten eller i isvatten.
4: Lägg de portionsförberedda kvisttomaterna i en ugnsform, häll över oljan och lägg dem i ugnen på 200 graders värme i ca 15 minuter.
5: Blanda samman potatisen, moroten och zucchinin och låt dem svettas i en kastrull på svag värme tillsammans med 100 g smör.
6: Stek Brosme filéerna i smörad stekpanna inte mera än högst 3-4 minuter på var sida. De skall inte överstekas.
7: Nu är det dags att binda samman alla lösa trådar och sätta upp maten på tallrikar och hälla på den ljumma smörsåsen till sist. Du kan antingen göra som jag gjort på bilden nedan eller så finner du en egen väg att sätta upp allting på tallrikar. Lycka till.
Beurre blanc såsen
Ingredienser:
2 st schalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
½ dl torrt vitt vin
2 dl grädde
80 g kalt smör
salt och peppar
saften från en citron
finhackad gräslök
1:Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vinäger och vin. Låt
koka sakta tills nästan all vätska kokat in.
2:Koka under tiden ihop grädden i en annan kastrull till drygt halva
mängden.
3:Späd lökskyn med grädden och koka upp. Dra kastrullen av värmen och
vispa ner smöret i små klickar. Smaka av med salt och peppar. Lite pressad
citron eller rivet citronskal om man så vill. Och till sist blandas en handfull finskuren gräslök ned i såsen.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar