MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

söndag 18 januari 2009

Fylld paprika med kantareller


Fylld paprika med kantareller
gräddost och en rödvinskaramell
***

Vinförslag
Napa Valley Zinfandel 2003
Le cardinal, Zin.


Receptet för 2 personer
Ingredienser

1 st hel paprika
1 dl kantareller eller annan svamp
2 msk hovi naturell mjukost
1 st liten gul lök finhackad
1 msk riven parmesan
1 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
2 msk socker
Salt och peppar

1: Dela paprikan i två halvor, tag ut kärnan
"frökapseln". Lägg halvorna på en ugnsplåt med
bakplåtspapper under.
2: Stek kantarellerna eller blandsvampen i smörad
stekpanna tillsammans med den fint hackade löken,
salta och peppra samt smaka av. Blanda den stekta
svamp-lökblandningen med mjukosten och fyll varje
paprika halva med massan.
3: Strö den rivna parmesanosten över paprika
halvorna och grädda i ugnen på 185 graders värme i
15-20 minuter.
4: Under tiden förbereder du såsen till dina paprika-
halvor på följande sätt: tag en tjockbottnad kastrull
och lägg den på plattan med hög värme, häll i
balsamvinägern och sockret, låt detta smälta, varpå
du tillsätter vinet och låter allting reduceras till hälften,
en så kallad reduktion, då skall vätskan, såsen ha blivit
trögflytande och karamelliserad men ändå inte för tjock
eller glasaktig. Montera såsen med sked över tallrikar
som en spegel och sätt den fyllda paprikahalvan över.
(Se bilden ovan). Servera gärna med ett Italienskt lant-
bröd till, eller bara som sådan.

Inga kommentarer: