MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

onsdag 1 april 2009

Upplev Borgå i långsam takt ...




Om man vill ha en gammaldags god stämning i stil med det vad
Sverge kan prestera när det gäller gammal kultur och mat är
det på sin plats med ett besök till Borgå. En av Finlands
vackraste och äldsta städer, med anor tillbaka till antiken.

Borgå ligger vid en gammal handelsplats. Borgbacken i Borgå,
som möjligen är uppförd på grunderna av en gammal vikingaborg,
är troligen från slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet.
Stadens namn kommer från orden borg och å. Borgbacken som
ligger strax intill ån omges fortfarande av gamla vallgravar.
Handeln till Tavastland bedrevs längs Borgå å, och Stora strand-
vägen, (som också kallas Kungsvägen) från 1200-talet gick genom
Borgå.

Borgå är välkänt för sitt kulinariska kök och inte minst för sina
sniglar, Timbaali är den enda restaurangen i Finland som
specialiserat sig på sniglar allt från det klassiska vitlökssniglarna
till rena specialiteterna, Vill man kan man även få en rundtur i
snigelparken där dessa läckerheter föds upp, och har man inte
lust på sniglar går det även utmärkt med någonting annat, köket
kan nämligen också stolltsera med en anrik och exklusiv meny på
fisk, fågel och kött, allting i en högklassig stil, smakfullt och snyggt,
och med den så viktiga lokala anknytningen till råvaran utfört.

Antagligen finns inte den menyn kvar som vi åt av när vi besökte
restaurangen, stekt sikfile med rödbetssås, dillstuvad potatis och
vårprimörer, men säkerligen finns det minst lika goda och nyare
alternativ, det var ju trots allt 10 år sedan vi sist besökte platsen.
Men hur som helst en stad väl värt ett besök, både för kulturen
men absolut för matens skull, här kommer du i närheten av vad
en måltidsupplevelse kan frambringa, ett gott alternativ för alla
Finländare som vill uppleva en form av sinnenas mötesplats, och
för alla andra för den delen.



Den gula salen på Restaurang Timbaali.

Inga kommentarer: