MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 30 juni 2010

Ljuva Semester!


Bloggen och jag har semesterstängt under Juli månad. Något inlägg kan det ju hända att jag lyckas krysta ur mig ändå, man vet ju aldrig, hur som helst, god sommar och kom ihåg: Njut av tillvaron det är det enkla tingen som ger livet mening.


5 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Njut och gläd dig ledigheten. Jag har just köpt en liten kolgrill! - Helt övertygad att det är bättre än gas.. För smakens skull. Och nära livets element.

Jag har också just idagarna påbörjat min ljuva ledighet.

Ska njuta.
Av mat och blom.

Livet är nu.

Anonym sa...

OM den kära hustrun släpper dig ur sitt skruvstädsgrepp för en liten stund så kanske du kunde tipsa mig om lämplig sås eller annat tilltugg till varmrökt lax. Enkla, lokala ingredienser helst..
Jag har nämligen tänkt fylla år för en gångs skull, och då ska jag bjuda på lax, varm, direkt ur röken och på tallriken. Nypotatis till, naturligtvis..
Varma semesterhälsningar, Zwei.

Christian Tikkanen sa...

Hej Gunvor ! Jo jag gläder mig verkligen, samtidigt måste jag be om ursäkt för att mina kommentarer tillbaka är en aning försenade, vilket jag hoppas att man har överseende med...:) semestern du vet.
Sköt om dig och det dina.

Christian Tikkanen sa...

Hej Zwei ! Som du förstår så har jag inte varit så aktiv de sista veckorna av förekommen anledning, semester du vet, dessutom hemma, lägg märke till: hemma, i Finland, och till råga på allt hamnat ut för ett ofrånkomligt faktum med att bli 50 år, och somliga har sagt att livet startar efter 50, nåja vi får väl se, själv känner jag mig som en 25 åring....och när man talar om 50 åringar känns det lite som att börja tala om tandproteser och fotinlägg...:) Vad trevligt att höra av dig och en hel del gratulationer till dig, nu hoppas jag då att inte mitt tips på någon sås till din fisk kommer för sent då det redan hunnit gå några dagar sedan du efterfrågade det, i så fall får jag bara beklaga och konstatera att tipset kommer så här i efterskott. Hur det än är, - och frugan släpper mig mer en gärna ur sitt skruvstädsgrepp när det gäller att besvara din fråga - så vill vi båda önska dig Grattis på den stora dagen om den så varit eller skall vara.

Här några tips: När du har en så fin rätt som nyrökt lax och självklart kokt nypotatis till så skulle jag rekommendera att du lagade en gurksallad, alltså, skivad gurka i ättikslag med mycket dill till, det ger en balanserad syra och det lilla extra stinget till den rökta fisken. Vad såsen beträffar så skulle jag inte krångla till den mera än att bara göra helt enkelt en klassisk smörsås och i den klippa ner kopiösa mängder av gräslök, eller, så bara ha pikkalaka till som sås. Självklart kan du också blanda ihop en röra på lite creme frech, gräddfil, hackad dill, ett äpple, en lök och lite örter, vad du nu råkar ha i närheten eller i det egna trädgårdslandet eller ute i det vilda, - harsyra eller ängssyra går utmärkt -, allt detta rör du ihop till en "röra" som du kan hälla över fisken som en sås. Vill du riktigt slå lös med några exklusiviteter så kan du stoltsera med att bjuda till fisken en Pikantsås: Dvs: 1 dl creme frech, 1 msk majonnäs, 1 msk senap, 1 tsk socker, 1 tsk riven pepparrot, 1 tärnad liten gul lök, några blad citronmeliss i strimlor, salt och peppar, rör ihop allting och känns denna sås för tjock tunnar du ut den med lite vitvin, den här såsen har sitt ursprung i Frankrike och serveras till all slags fisk på restaurang Maxim. Hoppas att detta var till någon hjälp. Lucka till. Och än en gång Grattis.

Anonym sa...

Grattis själv!! Nu kan du ge ut en bok: Livet börjar vid 50. Om den säljer bra kan du ge ut en ny bok nästa år: Livet börjar vid 51. =)
Tack för tipsen. Dom kom lite sent, för jag förberedde festen när du skrev detta, men jag spar dom till nästa gång. Varm lax direkt ur röken behöver man inte skämmas för. ;)
Som alltid, jag gjorde det enkelt för mig, kryddade en yoghurt med pepparrot o gräslök, lät den stå i kylen ett par timmar, och den var populär. Med lite nybörjartur fick jag rätt balans/styrka på pepparroten i såsen.. =)
Än en gång, Tack för tipsen, dom uppskattar jag!
Hälsa lilla frun. Hon bör INTE växla dig till två 25-åringar! :) Zwei