lördag 19 juni 2010

Kungligt gott

Även vi måste ju sätta i oss någonting under Kronprinsessan Viktorias bröllopsmiddag.
Man blir ju hungrig av allt detta ståhejjet


Saltad och torkad lammbog med en tomatchutney
 gurk och äggvitepoché samt en potatisgratäng
 med Västerbottenost

Knappast någon har kunnat undgå det faktum att man firar ett kungligt bröllop i Sverige i dag, alla har säkert bänkat sig framför televisionen för att följa med på det festligheter som, (under skrivandets stund), pågår, så även vi. Det är inte varje dag man sätter sig till bords med kungligheter, även om det då sker så där på avstånd och hemma i den egna soffan via media. Royalister är vi väl alla lite till mans när man får vara med om en sådan här begivenhet och när man dessutom som jag som är ytterst intresserad i mat, även utanför yrket, får vara med och uppleva en kunglig bröllopsmiddag med allt vad det innebär så är det ett sant nöje att kunna delta i bröllopet om så även via media. Tack SVT  1 och så kan man ju inte säga annat än att Mannen och Prinsen Daniel är nog världens lyckligaste man som har fått sig en riktig prinsessa och halva kungariket och sagan slutar väl förhoppningsvis med att och så levde det lyckliga alla sina dagar resten av livet. Grattis.

Kronprinsessan Viktorias bröllopsmeny

Havskräfta från västkusten med sommartryffel och tryffelkaviar, 
citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall 
grön ärtsoppa med Kalixlöjrom.

Landöröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris 
och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås.

Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, 
potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta 
morötter i vitkål och dragonsky.

Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass i vit choklad

Vin:
Champagne Pommery 2000 Grand Cru
Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault
Pommard 1:er Cru Epenots 2002 Louis Jadot
Château Simon 2007 Sauternes
Tårta:
Bröllopstårtan är vit, fyrklöverformad, över tre meter hög och väger 250 kilo. 
Den elva våningar höga tårtan består av lager med bland annat mandelmarängbotten, 
chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott.

Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen