MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 17 december 2010

Det mytomspunna fikonet

Fikonträdet hör till det mest mytomspunna och frukten är älskad och uppskattad i hela världen. Man kan följa fikonet från Adam och Eva, genom Egyptens gravkamrar och många andra gamla kulturer. I konsten har fikonet ofta haft en symbolisk betydelse, både i ord och bild. Fikonträdet och Medelhavet hör intimt samman så långt tillbaka i tid att vi knappast ens kan minnas det. Fikonet kommer till norden först på 1600-talet, och det vet man genom de beskrivningar som finns bevarade i historiska arkiv, där blir den beskriven främst för att användas i medicinskt syfte, man använde fikon för att bota "tandavärk" och frusna fötter, hur mycket det sedan hjälpte mot dessa plågor förtäljer inte historien. Numera används fikon i matlagning till både såser, soppor, kött som fiskrätter, till bröd och för att inte tala om alla dessa underbara efterrätter.Konjaksinkokt fikon överdragen med mörk choklad
vit tryffelpralin och nougatkrokan med valnötter

God förjuls-stämning 

Bon appetit.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hallåj i Stenröset! =)
Idag hörde jag nåt på nyheterna som jag bara måste få berätta om:
För första gången på en massa år har försäljningen av riktigt smör ökat i Finland.
Valio har börjat söta sina yoghurtprodukter med riktigt socker istället för konstgjort sötningsmedel med färre kalorier..
Folk frågar allt mera efter riktig ost, istället för dessa bedrövliga light-produkter som fyllt butikshyllorna de senaste åren.

Ska kaloriskräcken och -hysterin äntligen få ge vika för sunt förnuft och bättre födoämnen? Du förstår att jag knappt trodde mina öron.. =)
Zwei

Christian Tikkanen sa...

Jo du, visst är det glädjande att man äntligen börjar inse det kalla faktum att det går inte att manipulera bort det äkta och rena med substitut som light-produkter och konstgjorda sötningsmedel som tex: aspartam. Den nya trenden är att råvarorna och livsmedlen skall vara rena och ärliga, och det är minsann inte en dag för sent att även de stora livsmedels-industrierna tar sitt förnuft till fånga opch sällar sig till den allmänna nu rådande trenden; rent. ärligt och äkta vara, inte sant.