Ripbröst med blåbärssås
och örtglaserade rotsaker.
Receptet för 6-8 personer
Ingredienser:
Viktigt att komma ihåg är att den vilda fågeln, ( Tjäder, and, orre eller ripa) skall vara helt upptinad om den skall användas från fryst, eller så förståss allra helst som färsk. Skall den tinas upp når man bästa resultat genom av att låta den tina upp i kylskåp under 2-3 dygn.
4-4½ kg vildfågel
Smör till bryning
1 tsk salt
1 tsk peppar
Snabb fond
Hals, ryggben och lårben av vildfågel hackat i bitar
Smör till bryningen
1 morot
½ lök
½ purjolök
Vatten
2-3 dl blåbär
1 tsk salt
3-4 hela pepparkorn
Såsen
4 dl kraft/ den snabba fonden
2 dl portvin
1 dl vispgrädde
1 dl creme frech
3 msk smör
2 msk blåbär ( frysta)
1 tsk grov senap
Rönnbärsgele
Salt och peppar
1: Tag den flådda vildfågeln, skär ut bröstfiléerna och skär av låren. ( spara till den snabba fonden).
2: Den snabba fonden: Bryn smör i en kastrull eller gryta. Lägg i hals, rygg och lårben. Låt det bli ordentligt brynt samman med grönsakerna som du skurit i tärningar. Fyll på med dubbelt så mycket vatten som det är ben och grönsaker. Koka upp och skumma av. Lägg i blåbären, salt och peppar och låt det koka i en halvtimme. Sila genom en silduk eller finmaskigt durkslag.
3: Såsen: Koka upp fonden med portvinet och vispa in grädden och creme frechen. Reducera till 2/3 av den ursprungliga mängden. Vispa in mejerismöret och smaksätt med lite hela blåbär, rönnbärsgelé, salt och peppar.
4: Stekningen av bröstfiléerna: Bind upp bröstfiléerna med bomullsband, ägnat för just matlagning, och bryn dem gott i pannan med smör. Tillsätt salt och peppar. Flytta över filéerna i en ugnsfast form och stek dem i ugnen på 200 graders värme i ca 15 minuter, just så länge att du ser hur köttet börjar svälla, (bulla upp sig mellan bomullsbandet), då är bröstfiléerna klara för en tur ut ur ugnen. Låt dem vila i aluminiumfolie i 10 minuter eller mer. Värm så brösten i 5 minuter i ugnen förrän du serverar dem. Servera dem med såsen och örtglaserade grönsaker.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar