lördag 9 april 2011

Barn och mat

Alla vet vi att mat och hälsa hör ihop, och alla vet vi att bra och nyttig mat kommer inte på bordet av sig självt. Och alla vet vi att gemenskapen runt matbordet är lika viktig som själva maten, det har vi lärt oss genom den uppfostran vi fått genom våra föräldrar, inte sant! Skall väl ännu tillägga, det som fått det då.

Men hur många av dagens unga vuxna är det som tar den här måltidsfostran och måltidsgemenskap på allvar genom ett riktigt måltidsskapande i hemmet, knappast någon alls, förutom en del människor som för övrigt blir kallade för fanatiska i sin måltidsdyrkan av andra, som knappt vet vad hemlagat är, inte sant ! I dagens samhälle blir vi ideligen lurade tro att allt som vi stoppar i oss är sunt och nyttigt, det kan, tex, stå på en industriförpackning som innehåller köttbullar att det är handgjorda enligt mormors gamla och genuina recept. JASÅÅ, så det har anställt en eller flera mormödrar på den industrin för att låta dem rulla ett tusen tal köttbullar, det kan ni försöka inbilla någon annan men inte mig.

Varför godtar man en sådan falskhet och ett lurendrejeri som bara har ett enda mål, och det är att suga pengar av oss som konsumenter. Har vi faktiskt blivit så till den milda grad medvetslösa att vår verklighet skall styras av andra än oss själva? Varför skall vi låta någon annan bestämma över våra smaklökar då det enda som man åstadkommer är en bedövning och bedrövelse på ett av våra bästa sinnen, nämligen, smaksinnet.

Jag vet inte hur många gånger jag har sagt detta men det kan ändå tydligen aldrig bli nog så ordentligt poängterat, men det är så att goda kostvanor skall grundläggas i barndomen och där har man som förälder en viktig roll att vidare förmedla dessa goda kostvanor. Alla har väl hört uttrycket man blir vad man äter, och tyvärr är det nog så sant. Alla de som prioriterar bort det goda kostvanorna med att hellre välja den industriella köttbullen rullad av en robot, kallad för mormor med en järnhand och trycklufts muskler, väljer också bort ett hälsosammare liv. Visst är smaken delad som baken och enligt det flesta av oss så är smaken en högst privat angelägenhet, någonting som inte kan diskuteras. Men sanningen är att den går att läras under vår uppväxt, vi föds nämligen helt utan smak då vi inte har några referenser att gå efter, under vår uppväxt lär vi oss tusen vis av olika smaker som vi senare i livet kan använda som referenspunkter.  

Och som alltid när det gäller mat så är den sensoriska dimensionen av måltiden av stor betydelse för både aptit och matsmältning. Inga industriella dofter ens syntetiskt framställda når upp till den sensoriska effekt som det riktiga och handgjorda för med sig, för det första så är man en del av processen då man är med om att skapa måltiden i köket, och för det andra så väcker man inte bara smaksinnet till liv då alla dofter och syn-intryck fångas in, även alla andra sinnen vaknar och gör att man förbereder sig både fysiskt och mentalt på att bli tillfredsställd genom hungern.

Börja våga vara föräldrar till era barn och ge dem tid till att äta tillsammans med er, prioritera gemenskapen i måltiden före forbollsträningen, cyckelturen, pianolektionen eller vad det nu måtte vara, måltiden ger dem den styrka de sedan behöver för att orka igenom ett träningspass eller en piano lektion under fritiden, är det inte så? Attityden gott folk, hur är det med den i er familj, springer ni genom köket med pizzan i ena handen och mobilen i den andra, knappt medvetna om att det är just där ni borda stanna upp för att tillgodose ert medfödda behov, att tillföra kroppen näring! Kanske det är på sin plats att stanna upp och tänka efter hur man egentligen beter sig bland sina medmänniskor, barn är nämligen snabba på att fånga upp de vi vuxna gör.


Du kan på olika sätt hjälpa barnen till goda matvanor:  

 7 förslag framtagna av Karolinska institutet framförda genom skolmatsakademien i Sverige.
  • Barn vill ha sällskap runt bordet. Ät så ofta som möjligt tillsammans med barnen 
  • Var en bra förebild. Barn tar efter föräldrar och andra vuxna, till exempel vilken mat man väljer och inte väljer 
  • Lita på barnet som säger: "Jag är mätt". Tjata och tvinga inte barnet att äta mer 
  • Barn är ofta misstänksamma mot ny mat. Det är helt naturligt. Fortsätt att servera, ge inte upp 
  • Skämta aldrig om barnets kroppsvikt och undvik att prata om bantning 
  • Använd inte mat eller godis som belöning, tröst eller straff 
  • Köp hem nyttig vardagsmat. Gör det enkelt för barnet att välja bra saker att äta





Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Och det som jag också tycker mig se och vars fenomén är intressant, att många verkar ändå att inreda dyra kök, med all tänkbar utrustning som finns att fås.. - men sen väljer halvfabrikat och mikron.. istället för att göra riktig mat på spisen..
Det förbryllar..

Christian Tikkanen sa...

Nog så sant, men det att man inreder köken med all världens utrustning behöver inte betyda att man är matintresserad, det vittnar nog mera om det som man i samhället är så upptagen av i dag nämligen att visa fram en fasad som är långt borta från verkligheten, köket med all utrustning är något man vill skryta med för sina medmänniskor även om man aldrig sätter sin fot i det köket, man bara vill visa upp en slags status symbol med köket. Riktiga kök behöver sällan alla dessa sexiga apparater och attiraljer, för där i de köken finns det utbildat folk eller människor med ett matlagningsintresse, och då behövs inte alla dessa åtminstone för mig onödiga atteraljerna, man utför ju ett handarbete, ett konstverk. Och de konstverken har inget i ett statuskök att göra.



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen