MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 10 april 2011

Slow foodI Slow foods manifest kan man läsa följande och jag citerar: Detta vårt århundrade föddes och växte upp i industrisamhällets tecken. Först uppfann det maskinerna och sedan gjorde det dessa till sin livsmodell. Snabbheten har blivit vår boja. Vi är alla offer för samma virus, ”fast life”, vilket omkull kastar våra vanor, anfaller oss till och med i våra hem och tvingar in oss på fast food ställen för att inhämta vår näring. Men "homosapiens" måste nu återvinna sin klokhet och befria sig från snabbheten, vilken annars kan reducera honom till en utdöende art.

Mot "fast lifes" världsomfattande galenskap måste vi därför välja att försvara den lugna materiella njutningen. Mot dem som förväxlar effektivitet med frenesi - och det är flertalet - föreslår vi ett vaccin i form av en lämplig portion av garanterade sinnliga nöjen, som bör utövas i en långsam och utdragen njutning. Låt oss börja just till bords med Slow Food. Mot fast food-nivelleringen återupptäcker vi de lokala kökens rikedomar och dofter.


I dag har vi uppfyllt alla dessa krav med att följa Slow food  manifestet till punkt och prick. Den obligatoriska söndagssteken i vårt hem har med allt på tallriken fått med största nöje och entusiasm en ödmjuk behandling och den tillbörliga tid det har tagit att tillreda allting, maten har fått den respekt som den så väl behöver och förtjänar.

Varför jag nu tar upp detta med slow food är främst av den anledningen att man kan glädjas över att äntligen har Finland fått en stad till med utmärkelsen Slow city, Kristinestad kan stoltsera med den titteln. Utmärkelsen förpliktar och det innebär ett stort ansvar för staden att kunna hålla den här utmärkelsen levande, det är inte något man får så där bara, kraven för att man skall kunna söka om att få bli en slow city är otroligt höga och inte minst stränga, bara en så enkel sak som att för att få bli en slow city bör det inte i den staden finnas en enda grillbar eller fastfood kedja, och staden måste kunna påvisa att det endast och enbart föredrar lokala produkter och närodlat.

Lyckönskningar till Kristinestad.

Bon appetit

Inga kommentarer: