MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 23 december 2012

God Jul och gott nytt år med en smak av den gångna sommaren


Stekt pilgrimsmussla, grön sparris
confiterat vaktelägg, gravlax, kantareller
och en pepparrotsroyal

Receptet för 4 personer

Ingredienser:

4 st pilgrimsmusslor
En knippe grön sparris
( Ni får förlåta mig för att jag använder mig av importerad grön sparris
och för de att den verkligen inte är i säsong just nu, men jag kunde inte motstå
frestelsen att försöka minnas den gångna sommaren...) Lämna bort sparrisen och ersätt
den med tex: Morot i stavar eller stekt kål.

Några vaktelägg, ( 1-2 st per person)
Några skivor gravad lax
En handfull kantareller ( frysta och upptinade)
1 tsk riven pepparrot
1 msk majonnäs
1 msk smetana

1: Börja med att koka upp vatten i en kastrull, tillsätt en tsk salt och låt vattnet börja koka riktigt ordentligt. Under tiden du väntar på att vattnet skall börja koka, knäcker du försiktigt vakteläggen och lägger dem samman i en skål, se till att äggulorna är hela och inte runnit ut, det är viktigt!

2: Ta fram en visp och vispa det kokande vattnet i en riktning så att det börjar cirkulera allt snabbare i kastrullen, som en virvel, häll i vakteläggen du lade i skålen och låt dem koagulera, virveln i det kokande vattnet gör att äggvitan separerar sig från gulan och du kan lyfta upp något så när vackra äggulor till dekoration för tallrikarna. Koka inte längre en max 2-3 minuter eller tills vattenvirveln stannar av.

3: Hacka gravlaxen grovt och spara den i en skål till nästa moment. Hacka också kantarellerna grovt och bryn dem i stekpanna med lite smör, ta dem upp och låt dem kylas av.

4: Blanda samman den rivna pepparroten, majonnäsen och smetanan till en smidig röra, salta och peppra efter behag och lägg röran i en spritspåse.

5: Koka sparrisen eller morots-stavarna tills det är lagom mjuka, sila bort vattnet och lyft dem upp på uppläggningsfat eller tallrikar. Strö runt omkring den hackade gravlaxen, kantarellerna och spritsa små klumpar av pepparrotsroyalen lite varstans runt omkring.

6: Avsluta med att steka pilgrimsmusslorna i smör tills det fått en vacker gyllene färg, ta dem upp och lägg över på toppen av den liggande sparrisen eller moroten. Servera genast.

Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

God fortsättning på julfirandet.. och tack för alla fina tips!!

Christian Tikkanen sa...

Tack själv och ett riktigt gott nytt år.