MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 14 september 2013

Lammfilé a la "Matstreif" NorwegianLammfilé  a la "Matstreif" Norwegian

Receptet för 2 personer
Ingredienser:

300 g lammfilé ( ytter)
1 st rödlök
2 st morötter
1 st rödbeta
4 st fjällmandel potatisar
1 st päron
½ l rödvin
½l lammfond
2 dl vatten
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 dl olja
Salt och peppar
1 msk socker
50 g Smör
1 msk tomatpuré

1: Putsa och torka av lammfilén, skär bort eventuella hinnor. Gnid in lammfilén med bara grovmalen svartpeppar, Låt filebitarna vila på bänken i rumstemperatur till stekning.
2: Skala löken, morötterna, päron och rödbetan. Skär löken i båtar, morötterna i skivor eller tärningar, päronet i små tärningar och rödbetan i hela tunna skivor. 
3: Lägg fjällmandelpotatisen i en lagom stor ugnsform och häll över oljan, klipp i lite färsk timjan och rosmarin och salta och pepra lätt. Grädda potatisen i 170 graders värme i ca 35 minuter, ös då och då potatisen med oljan de ligger i. När de är klara håll dem varma till serveringen.
4: Koka rödvin, 1 dl vatten och lammfond ihop tills endast en tredjedel återstår, tillsätt tomatpuren och 1 dl vatten tillsammans med 1 msk socker, låt koka upp och tag av värmen samt blanka av såsen med att montera i smöret. Håll såsen varm till serveringen.
5: Stek grönsakerna och päronet hastigt i stekpannan med lite smör och flytta dem därefter i en ugnsfast form och låt dem efterstekas i ugnen på 90 grader. Salta nu lätt lammfileerna och stek  lammfiléerna  gyllenbruna ändå högst några minuter på var sida så att de ännu är vackert rosa färgade i köttet när de skivas upp. 
6: Lägg upp allting på förvärmda tallrikar och häll till sist såsen över. Dekorera med färska örter och servera genast.


Bon appetit

Inga kommentarer: