MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

tisdag 6 maj 2014

Vegetariskt alternativ.Vem har sagt att vegetariskt är trist och enformigt eller som någon uttryckt det "kaninmat", då det faktiskt kan vara både gott och mättande dessutom intressant och lockande. Ok då, vi äter inte ofta bara vegetariskt men ibland skadar det inte alls att avsätta en hel måltid på bara vegetariska alternativ. Jag är själv en hängiven allätare och tycker om både fisk, fågel, vilt, kött och allt där emellan och då har jag allt som oftast haft "det gröna" som ett tilltugg. 
Men här är faktiskt hela menyn en total hängivenhet till det vegetariska, en nässelsoppa triumferar som förtalare till den mera tillbakadragna sparris pajen medan den stora "härföraren" rödbetan i rotsaksgrytan känner sig lite inklämd mellan två fronter och "ostbågen" rätar på ryggen i hopp om att nå ännu högre gastronomiska höjder.Mina vegetariska råvaruval är ingalunda exotiska eller främmande, men nog så vanliga och alldagliga, en aning bortglömda och i vissa fall översedda. Rödbeta, rotselleri, persiljerot, kirskål och nässla för att nu nämna några av de undanskymda vardagshjältarna är råvarorna i den här menyn.

Nässelsoppa 
Vegetarisk rotsaksgryta
"Ostbågar"
Ramslöks semlor
Sparris paj på smördegsbotten


Alla recepten är beräknade för 4 personer.

Nässelsoppan
Plocka ca 1 liter färska spröda nässelskott.
1 st gul lök
80 g smör
2½ dl grädde
Salt och peppar

1: Skölj av nässelskotten. Blanchera dem hastigt och kyl ner dem i isvatten. 
2: Skala löken och hacka den fint. Lyft upp nässelskotten ur isvattnet på hushållspapper att rinna av.
Skär skotten därefter i mindre bitar.
3: Värm upp en tjockbottnad kastrull, tillsätt smöret och därefter lägger du i den finhackade löken och nässelskotten. Låt det svettas i kastrullen en stund utan att brännas. 
4: Tillsätt grädden och låt det koka en liten stund. Salta och peppra samt smaka av.
5: Kör den färdiga soppan i en mixer till en jämn och slet soppa. Vill du framhäva smaken ännu ytterligare kan du tillsätta 1-2 msk torr sherry.

Vegetarisk rotsaksgryta
2 st morötter
1 röd lök
1 st röd chili
2 st små färska rödbetor
1-2 potatisar
2-3 st vitlöksklyftor ( eller 2 msk ramslökspasta)
200 g vita bönor
3 dl grönsaksfond
½ l vitvi2 msk tomatpuré
½ dl god rypsolja
salt och peppar

1: Skala alla rotfrukter och skär dem i små tärningar. Chilin finhackas. Bryn rotsakerna i rypsolja i en lämplig gryta, pressa i vitlöken och tillsätt tomatpurén och chilin, rör om ordentligt.
2: Häll i grönsaksfonden och vinet och låt det småputtra tills rotsakerna känns mjuka då tillsätter du de vita bönorna, salta och peppra samt smaka av.
3: Servera grönsaksgryta med t.ex. fuccatio bröd eller varför inte med nordiskt matvete i stället för vanligt ris.

Sparrispaj på smördegsbotten.
5 st smördegsplattor
2 knippen grön sparris ( ca 16-20 st sparris)
4 ägg
½ l mjölk
tomatpuré
färsk timjan
salt och peppar 

1: Tag fram en lagom stor form som rymmer dessa smördegsplattor. Lägg bakplåtspapper i botten på formen och lägg därefter smördegsplattorna i formen på så vis att det täcker hela formen botten och även lite upp över kanterna.
2: Pensla smördegsbottnet med tomatpuré på samma vis som man gör med pizzabotten. strö över finhackad färsk timjan.
3: Skär sparrisen i mindre bitar och fördela bitarna jämnt över i hela formen.
4: Vispa lätt ihop ägg och mjölk, tillsätt lagom mängd salt och peppar. Häll äggmjölken över sparrisen i formen. Grädda pajen i 200 graders värme i ca 20 minuter, eller tills äggstanningen har styvnat och smördegen har fått en vacker gyllene färg upp efter kanterna.
5: Servera pajen rykande varm med en lätt sallad till.Bon appetitInga kommentarer: