MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

lördag 20 februari 2016

Finländsk efterrätt: Svanen, vår nationalfågel och symbolen för vår nationalkomponist, Jean Sibelius, Tuonelas svan.


Tuonelas svan

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 äggvita
1 dl florsocker

½ dl vispgrädde
½ vaniljstång
1 msk socker
2 msk blåbärslikör
1 dl frysta blåbär 
Hemlagad jordgubbsglass med färska bär till dekoration
någon ört till pynt

1: Börja med att vispa äggvita och pudersocker till en fast och hållbar marängmassa, den får inte vara rinnande och ej heller släppa skålen om du vänder den upp och ned.
2: Spritsa ut svan vingar och halsar på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Grädda ( Torka) im ugnen på 80 graders värme i minst 1-2 timmar då skall maräng svanarna vara torra och krispiga.  Det här momentet kan med fördel göras dagarna före, kom bara ihåg att förvara maräng svanarna på ett tort ställe där de inte blir utsatta för fukt.
3: Blanda samman det frysta blåbären med blåbärslikören och låt det stå och vila på köksbänken i en halvtimme. Lägg det likörmarinerade blåbären i en mixerskål och kör till en slet och fin sås. 
4: lägg grädden i en skål, skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i skålen med grädden, vispa till lagom hårt skum. Lägg i en spritspåse och låt stå i kylen tills den skall användas.
5: Laga din egen glass med glassmaskin om du har en sådan, i annat fall köper du den glass som faller dig bäst i smaken, skopa upp 4 st glassbollar med två skedar som skall bli till svan kropparna.
6: Nu kan du börja montera hela efterrätten på sina tallrikar. Lägg först i botten på tallriken en lagom stor mängd blåbärssås, därefter lyfter du svan kroppen av den skopade glassen på plats mitt i såsen, lägg svan vingarna av maräng på plats så att de omsluter själva svan kroppen av glassen, ta fram spritspåsen med den vispade grädden och spritsa i frampartiet av svanen en klick grädde som du sedan lätt kan fästa svanhalsen till. 
7: dekorera hela härligheten med färska bär eller frukter och avsluta med en passande örtkvist.

Oala, så enkelt var detta men ack så imponerande på alla dina gäster.

Bon appetit.

Inga kommentarer: