tisdag 15 januari 2019

Kött eller grönsaker, vem bidrar till klimatförändringarna, vem är den största boven?

Vi är alla mer eller mindre överens om att det klimatförändringar vi redan nu ser är skapade av oss människor, och vi är också relativt säkra på att dessa klimatförändringar är förorsakade av en hel del dåliga val och beslut vi har tagit under vår levetid., "ett klassiskt i-lands problem" som tyvärr också smittat av sig på alla kontinenter, vi lever i en tid där överproduktion och slit och släng konsumtion är en dygd mer än en last, och i en tid där vi strör omkring oss sopor som om det var en hederssak och en plikt och till på köpet anser oss berättigade till det. Vi har av någon outgrundlig anledning avsagt oss alla behov för reträtt från denna livsstil och påpekar oss själva dagligen med att det är andra än jag som är boven i dramat, vi har, för att säga det ganska milt, blivit mycket goda på att skylla ifrån oss. 

Hela denna hierarki av ursäkter och bortförklaringar har också en avigsida som är värt att noter, i kölvattnet av allt detta slöseriet, denna slit och släng konsumtionen och överproduktion av både livsmedel som teknik har vi skapat oss en del andra förutsättningar och ideologier som man vid första ögonkastet gärna vill tror är välgjorda och välvilliga handlingar för att sätta oss in på rätt spår och bli både miljömedvetna och kritiska konsumenter igen, men är det då så rättframt och rättroget egentligen. Vad jag vill komma till är att vi idag talar om att köttindustrin är den stora miljöboven och att vi därför bör äta mindre kött och mera grönsaker för att minska på vårt ekologiska fotspår och reducera det miljökonsekvenser det medför. 


Men om vi sätter glasögonen på oss och synar denna "gröna förebild" i sömmarna kan vi snabbt konstatera att även här gömmer det sig onda aningar och lömska förebilder som banar väg för den till synes harmlösa gröna vågen. Det sägs att vi bör äta mer grönsaker, inte bara för hälsans skull, men också med tanke på miljön, många menar att vi allra helst också borde övergå till att äta bara grönt, bli vegetarianer eller ännu bättre: veganer... I och för sig har jag ingenting emot varken vegetarianer eller veganer och äter själv med stor aptit både vegetariskt som veganskt när det finns behov för det eller alla de gånger det bjuds på det, men jag gillar inte tanken på att det skall gå på bekostnad av miljön, och låt mig gå lite djupare in i denna tankegång fören ni dömer mig som idiot...

Vi vet att grönsaker är hälsosamma och vi vet att de som äter veganskt värnar om djurens rätt till liv samtidigt som det faktiskt också värnar både natur och miljö, men vi vet också att mer än 80 % av alla som är antingen vegetarianer eller veganer aldrig lagar maten själv för att det menar det inte har tid till det men köper den vegetariska maten antingen över disk eller från frysdisken i livsmedelsaffären, men den andelen färdigmat innehåller en hel del problematiska råvaror som bidrar till att göra det ekologiska fotspåret ännu större när det egentligen som vi alla är överens om borde minskas drastiskt. Bara i Norge har den färdiga vegetariska och veganska matens andel ökat med 30 % det sista 5 åren, det blir grovt räknat 54 miljarder kronor som den "gröna maten" lämnar efter sig åt livsmedelsbutikerna landet över, och ändå är det bara en fjärdedel av hela livsmedelskakan, enligt affärernas egna kalkyler.


Den "gröna vågen"är en konsekvens av vår dåliga miljömedvetenhet men det är också en miljökonsekvens som kan ge en felaktig bild av vår miljömedvetenhet, om den hamnar i fel händer. Den gröna maten med alla sina alternativ i butikshyllorna och frysdiskarna är inte varken hälsosammare eller ens miljövänligare än den köttbiff du köper som en lokal produkt, det gröna alternativet är ofta till och med än större miljöbov än den köttbiffen du i smyg glupskt tänkt håva i dig. 

Det vegetariska hel och halvfabrikaten innehåller bland annat sojabönor dels för att man skall kunna tillfredsställa proteinbehovet men också för att sätta både smak och skapa konsistens i den färdiga produkten, och när vi vet att odlandet av sojabönor skapar otroliga miljökonsekvenser i form av avskogning och bortfall av viktiga regnskogar i bland annat Amazonas och andra delar av världen där sojabönorna odlas, och att sojabönornas efterfrågan kommer att öka i takt med den efterfrågan dessa hel och halvfabrikat av grönsaksrätter redan åstadkommer, då är det inte heller utan tvivel man är skeptiskt till dessa vegetariska förhållanden, speciellt när det framkommer att så många som 80 % av det rättrogna vegetarianerna och veganerna aldrig ens själva lagat från grunden sina måltider, det har inte levt som det lärt, det har som så många andra människor fallit offer för både lathet, tidspress och inte minst falska förhoppningar om miljömedvetenhet, det är väldigt synd när både vegetarianerna och veganerna som människor trots allt försöker skapa en bättre värld genom sina ideal, ideal som även jag är en beundrare av men kan inte låta bli att reagera på när det går på bekostnad av miljön.



Jag hade aldrig satt mig ner och skrivit detta blogginlägg om det hade handlat om den gröna vågen och vegetarisk/vegansk mat lagad från grunden av och med en intention om att verkligen bry sig om både hälsa och miljö. vi kan minska på vår köttkonsumtion och vi kan börja äta mera grönt och fisk till och med tre gånger i veckan, men vi behöver mångfald- inte enfald, eller hur?

Min konklusion är att den största miljöboven i detta drama är utan tvivel alla hel och halvfabrikaten och det är ingen skillnad om det är det rent gröna alternativen eller det "normala" alternativen, om vi nu kan  tala om normala alternativ i detta sammanhang. Så kära vänner av god mat, både veganer/vegetarianer, köttälskare och fiskälskare, enkelt sagt alla vi som älskar mat, låt oss gå in för att laga maten själva, avpassa tiden till att göra maten själv, har vi tid att äta har vi också tid att laga maten,  har vi inte tid att laga maten har vi inte heller tid att äta den, och då blir livet både trist, 
meningslöst och onödigt.




 Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen