MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

tisdag 31 mars 2009

Sinnenas mötesplats, Grythyttan.




" Stället du längtar tillbaka till "

En del människor reser till södern för att komma bort från
den vardagliga stressen, eller för att på något sätt försöka
förlänga den så korta nordiska sommaren, glömma den tråkiga
och regntunga hösten och för att inte tala om den kalla, svinaktigt
kalla, nästan arktiska vintern, man vill helst fly undan om så bara
för någon vecka, bara det bjuder på värme och avslappning, kosta
vad det kosta vill.

Så finns det de människorna som gör sin resa på ett lite
annorlundare sätt en alla andra, inte för att det skulle vara på
något vis annorlundare än de som reser till söderhavsöarna, nej
då, i syftet att bjuda på värme, avslappning och kosta vad det
kosta vill är det lika, men den här resan är mera en upplevelse i
den gastronomiska sfären, en plats där alla dina sinnen får en
upplevelse av vad ett gästgiveri kan erbjuda i form av mat och
logi.

När jag tänker på en gastronomisk resa finns det i alla fall för mig
som köksmästare bara två platser på detta jordklot som kan ge
en sådan tillfredsställelse att både gommen, magen och kroppen
blir utvilad och det är Restaurang Maxim i Paris, dels för sitt så
omtalade rykte, men också för den fina atmosfär som där råder
och givetvis för den goda matens skull, och så Grythyttans
Gästgivaregård, "Platsen dit du längtar tillbaka" den reklam-
texten sitter på sidan av en av gästgiveriets bilar och jag måste
tillstå att den texten gör verkligen skäl för sitt syfte. Och att
Gästgiveriet har som huvudmål att bjuda dig som gäst på en
oförglömlig gastronomisk njutning där alla dina sinnen får vara
med om den upplevelsen är mer än pengar värd, åtminstone
för den som vill göra en gastronomisk resa.

Här blir du omhändertagen från första stund, i det att du stiger
in i vestibulen till receptionen, ända tills du skall resa hem, om det
så är för ett kort ögonblick, ett veckoslut eller en längre tid, privat
eller via ett företag du vistas där, så är du utan tvivel på alla vis en
förnöjd och utvilad människa och framförallt mättad på alla goda
matupplevelser när du reser därifrån, för matupplevelser är det,
i allra högsta grad. Och om du av en händelse stöter på den
samma bilen som jag gjorde med reklamtexten " Stället du
längtar tillbaka till"
så kan jag lova dig att när du äntligen kommit
hem, och samtidigt som du packar upp din resväska tänker tillbaka
på din vistelse på Grythyttans gästgiveri, så har du redan börjat
längta tillbaka, och många längtar så mycket tillbaka dit att det
blivit en årlig tradition att återkomma dit, och så är det för oss.
En tradition som blivit ett måste och en resa som man väntar på
med stor glädje och spänning och det tackar man särskilt för även
om vi måste vänta till hösten som är vår tradition.




Så sant så !

1 kommentar:

Hon som lägger puzzlet sa...

Nu hittade jag dig!!

Jag funderar på om man borde starta ett projekt som gynnar gommen.. Dvs ordna med ett "utbytesprogram" för kockar.. dvs ordna en form av gästkocksutbyte.. mellan olika ställen som kunde "lyftas" upp..

Jag är ju engagerad i Kimo Bruk och vi har en god kock på halvtid.. men det skulle inte utesluta att man gjorde ngn form av evenemang för kockarna..

där de som har stället fixar litet kulturprogram
och sen byter litet kockar.. då coh då.. och får uppsving liksom.

Ett win-winn projekt.. men det lever bara i tanken än.