MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

fredag 4 september 2009

Den bortglömda "Kalvdansen" i modern tappning


Österbottnisk Kalvdans, en jordgubbsskål
och syrliga bär

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

½ liter tjock mjölk allra helst komjölk från
första mjölkningen till kon som just kalvat
½ tsk kanel
½ dl socker

2 dl rensade jordgubbar/ spara några bär
till själva dekorationen av skålen.
1 msk konjak
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker

några rödvinbärsklasar
ett par stycken björnbär eller hallon
till dekorationen av tallrikarna

1: Smörj en lagom stor ugnsform och blanda samman mjölken
med kanelen och sockret, häll det i den smorda formen och
grädda i ugn på 185 grader i ca ½ timme eller tills mjölken stelnat
i formen.

2: Blanda samman jordgubbarna, konjaken, vaniljsockret och
socker kör i mixer till en jämn och slet massa, häll därefter upp i
små glas och dekorera med någon jordgubbsklyfta.

3: Doppa rödvinbärsklasarna i pudersocker och ställ dem därefter
på tallrikar och servera tillsammans med kalvdansen och det
syrliga bären.

Läs också mitt tidigare inlägg om kalvdansen, det hittar du här:

Inga kommentarer: