MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

fredag 16 september 2011

En bit Norsk torsk.Pesto-marinerad och ångkokt torskrygg
grön sparris och morot med en smörsås
och gräslökspotatis

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

600 g torskfilé
En knippe färska gröna sparris
Några morötter
En handfull rukkola sallad
2 st tomater
1 st rädisa
Saften av en citron
Rypsolja
1 msk rostade pumpafrön
Salt och peppar

1: Skär torskfilén i 4 lika stora bitar och pensla varje bit med Nordisk pesto. Ångkoka fisken i ca 3-5 minuter, just så länge att köttet blivit vackert vitt och lamellerna i fiskköttet ännu sitter ihop. Bästa resultatet får man om man har en kastrull med ett ner sänkbart inre botten där fisken skall placerar och ändå inte ligger i vattnet, utan blir så att säga ångkokt av det heta ångor som det kokande vattnet avger. 

2: Under tiden fisken kokas skalar du moroten och skär den på längden i långa tunna strimlor, i samma storlek som den gröna sparrisen. Koka bägge grönsakerna i lättsaltat vatten tills de är färdiga, det bör inte ta mera än 5 minuter. 

3: Hacka Rukkolan grovt, strimla rädisan och skär tomaten i små tärningar. Rosta pumpafröna i lite olja och tillsätt en nypa salt. Blanda samman salladen med det rostade pumpafröna och häll över lite god rypsolja och citronsaft och rör om. Spara en del av citronsaften till fisken.

4: Dags att se om torsken och lyfta den upp på tallrik, men före det pressar du över lite citronsaft. Placera morot och sparris i botten av tallriken, som en bädd för fisken att ligga på. Över torsken placerar du en lagom klick av den ihop rörda salladen och så till sist häller du över den varma smörsåsen. Servera med antingen kokt potatis eller potatismos kryddat med klippt gräslök och lite dill. Voila!

Den nordiska peston hittar du här:

eller 


Bon appetit

Inga kommentarer: