MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 29 december 2013

Långtidsbakad kalvstek på björkris med rostade rotsaker och kalvskysåsIngredienser:

1½-2 kg kalvstek
Några kvistar björkris
1 st morot
1 st palsternacka
En bit rotselleri
2 st gula lökar
1 st lagerblad
7-10 st svartpepparkorn
½ dl björksavssirap
Några droppar god rapsolja
Salt och peppar
5 dl vatten

1: Tag fram en lagom stor gryta med lock. Skölj björkriset under rinnande vatten och lägg det därefter i botten på grytan. Gnid in steken med salt och peppar och lägg den över björkriset i grytan.
2: Skölj och tvätta rotsakerna. Skär dem i mindre bitar, lämna kvar skalet och lägg dem i grytan tillsammans med steken. Lägg i grytan lagerblad, pepparkornen och stänk björksavssirapen över, samt droppa rapsoljan över steken.
3: Häll på vattnet i grytan och lägg på locket. 
4: Lägg grytan i ugnen på 75 grader och grädda i minst 9 timmar. När sedan grytan tas ur ugnen lägger du kalvsteken i aluminiumfolie och låter den vila i minst en timme. Sila skyn från grytan i en kastrull och koka ner skyn, reducera den till en tredjedel, avred såsen med maizena.  Servera steken med några goda tillbehör eller som jag med en rotfruktspytt och en akvavitgele, mera invecklat än så är det inte. 

Bon appetit


Inga kommentarer: