MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

onsdag 30 juli 2014

Kycklingsallad med sommarsmak. Sallad nr 1.

En kycklingsallad sommaren till ära, jag plockar några blad av naturens ädlaste kryddor, harsyra till min somriga kycklingsallad, ett antal blad av ängssyra, några vita kronblad av den prunkande bonde rosen och en hel del färska, varma och söta jordgubbar, slår allting ihop med en handfull nyplockad rukkola och sockerärter, några små olikfärgade cherry tomater, klyftade rädisor och en nog så färsk skivad växthusgurka. 

Steker min gårdskycklingfilé på lagom värme i stekpannan, kryddar den med endast salt och peppar, på så vis bibehåller jag den ursprungliga och rena kycklingsmaken. Tar den upp ur pannan och låter den vila på köksbänken tills den svalnat, skär den sedan i lagom stora bitar. 

Blandar samman en vinegrätt på 1 msk stark senap. ( i mitt fall en Bromars senap) ½ tsk salt, några varv ur pepparkvarn, 1 msk citronsaft, 2 msk balsamvinäger och 1 dl god rypsolja. Lägger detta i en liten dressing flaska med lock. Kom ihåg att skaka flaskan fören du häller på dressingen.

Lägg allting vackert upp på ett serveringsfat och droppa över dressingen. Toppa med några kvistar blommande timjan. Servera med ett gott bröd till, typ en grov batong eller ett stenugnsbakat surdegsbröd. Och självklart ett gott vitt vin till. Det här är mat som passar i sommarvärmen.
Ha en riktigt skön sommar, den är faktiskt inte slut ännu!

Bon appetit

Inga kommentarer: