MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 25 juli 2016

Sommar mat med lax


Zucchini lax, rökt nypotatis med laxkaviar 
och pikant kräm

En somrig förrätt


Recept för 4 personer
Ingredienser:

400 g laxrygg
4-6 st nypotatis
1 st zucchini
Några skivor kallrökt lax
1 liten röd lök
½ syrligt äpple
1 msk finskuren dill
1 msk majonnäs
3 msk Crème fraiche 
salt och peppar

1: Skär laxen i portionsbitar, 100 g per person. Salta och peppra laxen lätt. Koka nypotatisen mjuk och kyl ner dem. Rök dem därefter i rökmaskin för att ge dem den där speciella smaken.
2: Tag fram zucchinin och skiva med osthyveln ett par tunna skivor i längsgående riktning. Resten av zucchinin kan du spara i kylskåpet till att användas till exempel till en grönsaksgratäng, gryta eller steka den som sådan.
3: Vira in laxbitarna i varsin skiva zucchini och bryn dem därefter i het stekpanna med lite smör i några få minuter. Ta försiktigt upp fisken och lägg dem på ett eldfast fat och håll dem varma i ugnen på  57 grader tills resten av anrättningen är klar.
4: Under tiden halverar du nypotatisen, lägger dem i en skål, tillsätter 1 msk créme fraiche, finskuren dill och laxkaviaren, rör om och låt stå svalt till uppläggning och servering.
5: Hacka den kallrökta laxen fint,det samma gör du med den röda löken och det halva äpplet. Tillsätt 2 msk creme fraiche och majonnäsen, salta och peppra samt smaka av.

6: lägg upp allting vackert på tallrik och servera tillsammans med ett gott vitvin. Vill du kan du även rosta några brödskivor och servera det samman med rätten. storleken på laxbiten kan också varieras så att den blir en huvudrätt i stället som här en förrätt. 


Bon appetit2 kommentarer:

Cecilia Söderlund sa...

Både låter och ser ljuvlit ut. Jag bara älskar lax

Christian Tikkanen sa...

Tack för din fina kommentar Cecilia, tydligen har vi samma intresse båda två, så kul. mat och människor har alltid fångat mitt intresse.